چه پاوری برای کامپیوتر بخریم؟

پاور یا منبع تغذیه از جمله قطعات مهم کامپیوتر است که وظیفه تامین انرژی مورد نیاز اجزای دیگر را بر عهده دارد. علیرغم اهمیت نقش پاور در عملکرد و طول عمر قطعات به آن توجه زیادی نمی‌شود و کاربران در انتخاب آن دقت کمی به خرج می‌دهند. این در حالی است که انتخاب پاور نامناسب منجر به کاهش راندمان کامپیوتر و فرسودگی زودهنگام قطعات آن می‌شود. ما در این مقاله به نکات مهمی می‌پردازیم که هنگام خرید پاور کامپیوتر باید به آن‌ها توجه کنید.

توان پاور

پاور یا منبع تغذیه، قطعه‌ای است که انرژی مورد نیاز بخش‌های مختلف کامپیوتر را تامین می‌کند. این قطعه، برق شهری AC را دریافت کرده و آن را به برق قابل استفاده DC برای قطعات داخل کیس مانند مادربرد، پردازنده، فن‌ها و سایر قطعات تبدیل می‌کند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های پاور یا منبع تغذیه، توان خروجی آن است.

واحد توان خروجی پاور، وات (W) است و پاورها معمولا بسته به توان خروجی‌شان، قیمت‌های متفاوتی دارند. قبل از خرید پاور باید توان مورد نیاز هر قطعه در داخل کامپیوتر را حساب کنید و سپس پاور مناسب را انتخاب نمایید. به عنوان مثال در صورتی که مجموع توان مصرفی همه قطعات داخلی سیستم برابر با ۴۰۰ وات باشد، به یک پاور ۵۰۰ یا ۶۰۰ واتی نیاز خواهید داشت. احتمالا برای‌تان این سوال پیش آمده است چرا باید برای سیستم ۴۰۰ واتی، پاوری با ۵۰۰ وات توان خروجی بخرید؛ زیرا در صورتی که در آینده بخواهید سیستم خود را ارتقا بدهید دیگر نیازی به ارتقای پاور خود نخواهید داشت.

راهنمای خرید پاور کامپیوتر

محاسبه توان پاور

برای اینکه توان پاور مورد نیاز برای قطعات کامپیوتر خود را تخمین بزنید می‌توانید از دو روش استفاده کنید؛ در روش اول می‌توانید توان تک تک قطعات کامپیوتر را از صفحه ویژگی‌های آن‌ها در وبسایت شرکت سازنده مشاهده کنید، سپس آن‌ها را با یکدیگر جمع بزنید و بعد پاوری بخرید که توانش حداقل ۵۰ وات بیشتر از عدد بدست آمده باشد. البته در روش دوم که آسان‌تر است می‌توانید به صفحه محاسبه توان پاور در وبسایت یکی از سازندگان پاور مراجعه کنید؛ در این صفحه باید نوع و مدل قطعات کامپیوتر را بنویسید و بعد روی دکمه «محاسبه» بزنید تا توان مورد نیازتان را اعلام کند.

یک توصیه برای خرید پاور

در کل پیشنهاد می‌کنیم از هر روشی برای محاسبه پاور استفاده می‌کنید، پاوری بخرید که توانش حداقل ۵۰ وات بیشتر از توان به دست آمده در محاسبه باشد؛ با این کار خطاهای احتمالی شما در محاسبه توان پاور پوشش داده می‌شود. از طرف دیگر خرید پاوری با توان برابر با عدد به دست آمده در محاسبه آن به هیچ وجه توصیه نمی‌شود؛ زیرا در بارهای پردازشی سنگین به پاور فشار می‌آید و حتی ممکن است قطعات کامپیوترتان آسیب ببیند.

همچنین در صورتی که بخواهید قطعات کامپیوتر خود را اورکلاک کنید، توان پاورتان باید بیش از مقدار محاسبه شده باشد زیرا قطعات مختلف در حالت اورکلاک توان بیشتری مصرف می‌نمایند (اورکلاک به معنی استفاده از یک قطعا با توانی بیش از اندازه استاندارد آن می‌باشد).

مقدار توان مورد نیاز برای کاربری‌های مختلف

برای بسیاری از کاربران این سوال مطرح می‌شود که مقدار توان مورد نیاز پاور برای کاربری‌های مختلف چقدر است. در جواب این سوال باید بگوییم در صورتی که از کامپیوتر خود برای کارهایی مانند وبگردی، تماشای فیلم و باز کردن فایل‌های آفیس استفاده می‌کنید به کامپیوتری قوی نیاز ندارید و در نتیجه پاوری با قدرت متوسط برای شما مناسب است؛ پیشنهاد می‌کنیم برای این فعالیت‌ها پاوری با توان ۳۰۰ تا ۴۰۰ وات را استفاده کنید. البته در صورتی که سیستم شما یک کارت گرافیک جداگانه دارد، بهتر است به سراغ پاوری با توان ۴۰۰ تا ۵۰۰ وات بروید.

در صورتی که از کامپیوتر خود برای گیمینگ یا اجرای برنامه‌های سنگین گرافیکی و مهندسی استفاده می‌کنید، با توجه به نوع پردازنده و کارت گرافیک خود به پاوری با توان بالا نیاز خواهید داشت؛ برای این فعالیت‌ها باید پاوری با توان ۷۰۰ تا ۸۵۰ وات را انتخاب کنید. البته اگر سیستمی کاملا حرفه‌ای گرد آورده‌اید که دو کارت گرافیک قوی دارد، پاوری با توان هزار وات یا بیشتر برای شما مناسب است.

راهنمای خرید پاور کامپیوتر

اندازه فیزیکی پاور (فرم فکتور)

اندازه فیزیکی پاور یا فرم فکتور، یکی از ویژگی‌های مهمی است که هنگام خرید پاور باید به آن توجه کنید. پاورها دارای استانداردهای اندازه‌ای مختلفی هستند و رایج‌ترین استانداردهای آن‌ها شامل ATX، SFX و TFX است. پاور ATX بزرگتر از SFX و TFX است و پاور SFX نیز بزرگتر از TFX می‌باشد. همچنین اغلب پاورهای موجود در بازار دارای استاندارد اندازه ATX هستند.

پاورهایی که دارای استاندارد اندازه ATX هستند برای کیس‌های ATX و Micro ATX مناسب می‌باشند و پاورهای دارای استاندارد اندازه SFX می‌توانند در کیس‌های Micro ATX و Mini ITX تعبیه شوند. از طرف دیگر پاورهایی با استاندارد اندازه TFX فقط در مینی‌کیس‌ها یا همان کیس‌های Mini ITX جا می‌شوند و از توان کمتری در مقایسه با پاورهای ATX و SFX برخوردارند. در نتیجه قبل از خرید پاور کامپیوتر باید از تطبیق استاندارد اندازه آن با سایز کیس خود مطمئن شوید، هر چند در بیشتر مواقع اندازه آن‌ها به هم می‌خورد.

ماژولار یا غیرماژولار بودن پاور

یکی دیگر از فاکتورهایی که هنگام انتخاب پاور باید به آن دقت کنید، ماژولار یا غیر ماژولار بودن پاور است. حتما این سوال برای‌تان پیش آمده است که پاور ماژولار با پاور غیرماژولار چه فرقی دارد؟ به طور کلی به پاورهایی که در آن‌ها، انتخاب کابل‌ها توسط کاربر انجام می‌شود، پاورهای ماژولار یا تمام ماژولار گفته می‌شود. به پاورهایی که در آن‌ها، کابل‌ها از پیش لحاظ شده‌اند و کاربر نقشی در این زمینه ندارد، پاورهای غیرماژولار گفته می‌شود.

دسته دیگری از پاورها وجود دارند که به آن‌‌ها پاورهای نیمه ماژولار گفته می‌شود. در پاورهای نیمه ماژولار بعضی از کابل‌ها مانند کابل اتصال پاور به مادربرد و کابل پردازنده به صورت پیش‌ فرض تعبیه شده‌اند اما بعضی از کابل‌ها مانند کابل‌های ساتا که برای اتصال پاور به درایوهای مختلف به کار می‌روند، توسط کاربر اننتخاب می‌شوند.

مقایسه پاورهای ماژولار و غیرماژولار

از آن‌جایی که کابل‌ها در پاورهای ماژولار انتخابی هستند، تجمع کابل کمتر است؛ به همین دلیل پاورهای ماژولار از بهم ریختگی کابل‌ها در داخل کیس جلوگیری می‌کنند و از طرف دیگر گردش هوا در آن‌ها برای خنک‌سازی قطعات بهتر انجام می‌شود.

از طرف دیگر همه کابل‌ها در پاورهای غیرماژولار به صورت پیش‌فرض تعبیه شده‌اند و البته آن‌ها علاوه بر کابل‌های ضروری دارای چند کابل SATA و PCI-E نیز هستند؛ در صورتی که کارت گرافیک جداگانه نداشته باشید و فقط از یک درایو در کامپیوتر خود استفاده کنید، کابل‌های PCI-E و کابل‌های SATA بی‌استفاده خواهند ماند؛ تجمع این کابل‌های اضافه در داخل کیس مانع گردش هوا می‌شود.

لازم به ذکر است قیمت پاورهای ماژولار گران‌تر از پاورهای غیر ماژولار بیشتر است زیرا اغلب پاورهای ماژولار رده بالاتر هستند.

راهنمای خرید پاور کامپیوتر

تفاوت کابل‌های مسطح (فلَت) با کابل‌های معمولی

پاورهای قدیمی یا رده پایین اغلب دارای کابل‌های معمولی هستند که مانند سیم‌های معمولی هستند و گرایش به پیچ‌خوردگی دارند. پیچ خوردگی این کابل‌های معمولی در پاور موجب بهم ریختگی داخل کیس می‌شود و تعویض قطعات داخل کامپیوتر را به کاری سخت تبدیل می‌کند.

کابل‌های مسطح (فلت) از کابل‌های معمولی سفت‌تر هستند و برعکس کابل‌های معمولی پیچ نمی‌خورند و در نتیجه از بهم ریختگی داخل کیس کامپیوتر جلوگیری می‌شود. در صورتی که در داخل پاور از کابل‌های مسطح استفاده شده باشد در صفحه مشخصات آن در وب‌سایت سازنده قید می‌شود.

بهترین برندهای پاور

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم پاور یا منبع تغذیه کامپیوتر، یکی از اجزای حساس کامپیوتر است که باید در خرید آن دقت کنید. به یاد داشته باشید هر گونه نقص در پاور به دیگر قطعات کامپیوتر آسیب می‌زند. بنابراین بهتر است پاورهایی با کیفیت ساخت ساخت و استاندارد بالا بخرید.

در حال حاضر برندهای سی سونیک (SeaSonic)، کورسیر (CORSAIR)، کولر مستر (Cooler Master) و ترمالتیک (Thermaltake) از جمله تولیدکنندگان برتر انواع پاور هستند و پاورهای آن‌ها از کیفیت بالا و عمری طولانی برخوردارند.

من زینب نثار هستم جامعه‌شناسی خوندم و خیلی تصادفی به دنیای تولید محتوا وارد شدم. حالا عاشق نوشتن هستم و از اینکه توی کارم هر روز چیز جدید یاد می‌گیرم لذت می‌برم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 2 =

جدول مقایسه