توان مصرفی مورد نیاز سیستم من چقدر است؟
منبع تغذیه یا به اصلاح پاور رایانه، یکی از اجزای مهم سیستم است که باید با دقت آن را انتخاب کنید. برای محاسبه میزان توان مصرفی مورد نیاز که بر اساس وات (W) مطرح میشود، شما اگر میزان مصرف برق هر یک از قطعات رایانه خود را یافته و با یک دیگر جمع کنید، به حداقل توان مصرفی خواهید رسید. بهتر است توان مصرفی را کمی بیشتر از عدد به دست آمده در نظر بگیرید. چون ممکن است در آینده یک یا چند قطعه خود را ارتقاء دهید.
توان مصرفی کامپیوتر چیست؟
توان مصرفی کامپیوتر به مقدار برقی که یک کامپیوتر در حین کارکرد مصرف میکند اشاره دارد. توان مصرفی کامپیوتر بستگی به نوع سختافزار و نرمافزار مورد استفاده و عملکرد کامپیوتر دارد. از آنجایی که مصرف برق کامپیوتر بالاست، استفاده بهینه از آن و رعایت اصول مدیریت مصرف انرژی میتواند باعث صرفهجویی در هزینههای برق شود.
توان مصرفی کامپیوتر شامل تمام قطعات داخلی کامپیوتر است که در حین استفاده از آنها برق مصرف میکنند. برای مثال، پردازنده، کارت گرافیک، حافظه رم، هارد دیسک و سایر قطعات داخلی کامپیوتر. این توان مصرفی به واحد وات (Watt) اندازه گیری میشود.
با توجه به نوع کاربری کامپیوتر، توان مصرفی آن ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، یک کامپیوتر سرور که برای پردازش دادههای بزرگ و استفاده مداوم طراحی شده است، توان مصرفی بیشتری نسبت به یک کامپیوتر رومیزی معمولی دارد که برای کاربردهای عادی استفاده میشود.
در نظر داشته باشید که توان مصرفی کامپیوتر نه تنها تأثیری بر هزینههای برق شما دارد، بلکه نیز میتواند تأثیرات زیادی روی محیط زیست داشته باشد. به همین دلیل، میتوان با استفاده از تکنولوژیهای سبز و رعایت اصول مدیریت مصرف انرژی، گامی در جهت حفظ محیط زیست برداشت.
محاسبه توان مصرفی (پاور) مورد نیاز سیستم
منبعهای تغذیه عموماً حداکثر میزان وات خروجی خود را مشخص میکنند. برای اینکه بفهمید به چه میزان ولتاژی برای تأمین انرژی رایانه خود نیاز دارید، باید قطعات را با توجه به توان مورد نیازشان تفکیک نموده، و توان مصرفی کل را از جمع آنها بدست آورید. برای محاسبه توان کل میتوانید از لینک زیر استفاده نمایید. برای آگاهی از توان مورد نیاز، تنها کافی است قطعاتی که قصد خرید آنها را دارید وارد نموده و توان کل مصرفی منبع تغذیه را مشاهده نمایید.
محاسبه میزان توان مصرفی بر حسب وات
توان میانگین مورد نیاز قطعات کامپیوتر
توان میانگین مورد نیاز قطعات کامپیوتر به شدت وابسته به نوع و کاربری سیستم مورد استفاده است. در کل، توان مصرفی یک سیستم کامپیوتری با توجه به کاربری آن، از ۲۰۰ تا ۷۵۰ وات می تواند متغیر باشد. برای مثال، یک سیستم گیمینگ با کارت گرافیک پیشرفته و پردازنده قدرتمند، به توان بیشتری نیاز خواهد داشت نسبت به یک سیستم معمولی برای استفاده روزمره. همچنین، تعداد و نوع قطعات دیگر مانند هارد دیسک، حافظه RAM، فنهای خنک کننده و سایر قطعات نیز بر توان مصرفی سیستم تأثیر میگذارد.
به طور کلی، یک کارت گرافیک AGP بین ۳۰ الی ۵۰ وات مصرف خواهد داشت. همچنین توان مصرفی یک کارت گرافیک PCI Express بین ۵۰ تا ۱۰۰ وات، برآورد میشود.البته اگر کانکتور اضافهای روی کارت گرافیک وجود داشته باشد، ممکن است بین ۱۵۰ الی ۳۰۰ وات توان مورد نیاز باشد. کارتهای PCI معمول بین ۵ الی ۱۰ وات مصرف دارند. یک دایور نوری CD یا DVD بین ۲۰ الی ۳۰ و یک هارد دیسک بین ۱۵ الی ۳۰ وات توان مصرفی مورد نیازشان میباشد. مادربورد شما چیزی بین ۵۰ الی ۱۵۰ وات و هر یک از رمها حدود ۱۵ وات برق نیاز دارند.همچنین توان مورد نیاز پردازنده یا همان CPU بین ۸۰ الی ۱۴۰ وات تخمین زده میشود.
آینده نگری
انتخاب منبع تغذیهای که نیاز قطعات حال حاضر شما را برآورده میکند، منطقی نیست. شما باید منبع تغذیهای را برگزینید که بیش از توان امروز شما را پاسخ گوید. چون ممکن است در آیندهای نزدیک نیاز به ارتقاء سیستم خود داشته باشید. برای مثال شاید شما قصد داشته باشید کارت گرافیک خود را در آینده ارتقاء دهید. در صورتی که منبع تغذیهای خریداری کرده باشید که توان مورد نیاز شما را پاسخ نگوید، مجبور خواهید شد آن را نیز ارتقاء دهید.
بازدهی مصرف انرژی منبع تغذیه
میزان برق مصرفی سیستم، بسته به نوع استفاده شما از آن، متفاوت خواهد بود. کارتهای گرافیک و پردازنده همیشه از حداکثر توان خود بهره نمیبرند. همچنین منابع تغذیه بخشی از توان خود را در اثر گرما از دست میدهند. میزان توان مفید خروجی منبع تغذیه تحت عنوان بازدهی مصرف انرژی یا Efficiency مطرح میگردد. برای مثال پاوری که ۸۰ درصد بازدهی دارد، ۸۰ درصد از توان آن صرف تولید انرژی و ۲۰ درصد آن به صورت گرما به هدر می رود. همچنین پاوری مطلوب به حساب میآید. بعضی از پاورها از گواهی ۸۰-Plus بهره میبرند. این گواهی در واقع نشان میدهد آنها حداقل از بازدهی ۸۰ درصدی بهره میبرند.
بدون دیدگاه