5 اتفاق مهم جهان تکنولوژی در سال 1402
در سال ۱۴۰۲ اتفاقات زیادی در جهان در عرصه تکنولوژی و فناوری اطلاعات رخ داد که برخی از آنها مانند کاشت تراشه نورالینک در مغز انسان احتمالا آینده بشر را دگرگون خواهند کرد. ما در این مقاله از سایت اتامیس به مهمترین و مهیجترین اتفاقات و ابداعها در سال ۱۴۰۲ از جمله عرضه گوشی موبایل گلکسی S24، آزمایش موفق اینترنت ماهوارهای استارلینک، کاشت تراشه نورالینک در مغز انسان و ورود اپل ویژن پرو به بازار میپردازیم. برای آشنایی بیشتر با اتفاقات و ابداعات مهم دنیای فناوری اطلاعات در جهان در ۱۴۰۲ با ما همراه باشید.
۱. کاشت تراشه نورالینک در مغز انسان
یکی از مهمترین رخدادهای جهان تکنولوژی در سال ۱۴۰۲ انتشار خبر کاشت موفق تراشه نورالینک در مغز انسان بود. ایلان ماسک، میلیاردر معروف و مالک شرکت نورالینک مدتی پیش در شبکه ایکس اعلام کرد که برای اولین بار تراشه مغز بیسیم ساخت شرکت خود را در انسان کارگذاری کرده است. این خبر یک سال بعد از آزمایشهای اولیه انجام شده این تراشه بر روی حیوانات منتشر شد.
نورالینک، یک استارتآپ تراشه مغزی است که توسط ایلان ماسک در سال ۲۰۱۶ تاسیس شد. تراشهای که توسط نورالینک ساخته شده به اندازه یک سکه است که از طریق جراحی در مغز کاشته میشود؛ سپس سیمهای نازک این تراشه وارد مغز شده و یک رابط بین مغز و رایانه ایجاد میکنند. این دیسک فعالیت مغز را ثبت میکند و آن را از طریق یک اتصال بلوتوث مشترک به دستگاهی مانند گوشی ارسال میکند.
البته برخی از دانشمندان درباره آزمایش تراشه مغزی نورالینک بر روی حیوانات و خطرات احتمالی مرتبط با جراحی مانند خونریزی مغزی یا تشنج اظهار نگرانی کردهاند. همچنین برخی اعتقاد دارند دیدگاه ایلان ماسک درباره ایمپلنت نگرانیهایی را در مورد حفظ حریم خصوصی و نظارت ایجاد میکند.
۲. عرضه هدست اپل ویژن پرو
یکی دیگر از اتفاقات مهم دنیای تکنولوژی در سال ۱۴۰۲، عرضه هدست اپل ویژن پرو بود که شور و اشتیاق زیادی در بین دوستداران تکنولوژی ایجاد کرد. این هدست جذاب که با قیمت جهانی ۳۵۰۰ دلار عرضه شد بلافاصله برای خرید در اختیار کاربران ایرانی قرار گرفت.
ویژن پرو یک هدست محاسباتی فضایی است که واقعیت فیزیکی و واقعیت مجازی را با هم ترکیب میکند و تجربه منحصربفردی را برای کاربران فراهم میکند. در واقع این هدست با ترکیب دنیای واقعی و مجازی، زندگی همزمان در هر دو دنیا را برای کاربران امکانپذیر میکند.
کاربران با دستها، چشمها و حتی فرمان صوتی میتوانند این گجت را کنترل کنند. به گفته مدیرعامل اپل، هدست ویژن پرو اولین قدم برای استفاده از کامپیوترهای فضایی است که در آینده جهان را متحول خواهند کرد.
نمایشگر بسیار باکیفیت و روان، سیستم پایش چشم و دست دقیق حتی در نور شب، تجربه شگفتانگیز تماشای ویدئوی سه بعدی و فضایی، سازگاری سریع و بدون مشکل با اکوسیستم و عملکرد نرمافزاری خوب از جمله مزایای مهم این هدست هستند. البته این گجت معایبی مانند گرانی، پرسونای ضعیف، داخلی نبودن باتری و درست کار نکردن سیستم تایید هویت دارد.
۳. اتصال گوشی به اینترنت ماهوارهای
تا چند سال پیش ارتباط مستقیم گوشی با ماهواره بیشتر یک سناریوی علمی-تخیلی به نظر میرسید اما اکنون در آستانه ورود به عصر جدید گوشیهای هوشمند هستیم. در اواخر سال ۱۴۰۲ سرانجام رویای اتصال گوشی موبایل هوشمند معمولی بدون نیاز به سختافزار اضافی به اینترنت ماهوارهای به واقعیت تبدیل شد و ایلان ماسک این فناوری انقلابی را با موفقیت آزمایش کرد.
مدتی پیش صفحه رسمی شرکت اسپیس ایکس با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس خبر اتصال گوشیهای هوشمند معمولی به اینترنت ماهوارهای را اعلام کرد. براساس پست منتشر شده، خبر فوق در شبکه ایکس با استفاده اینترنت ماهوارهای ارسال شد و آزمایش موفق قابلیت direct-to-cell (اینترنت ماهوارهای بدون تجهیزات جانبی) را اعلام کرد.
۴. ورود گوشی گلکسی S24 به بازار
یکی دیگر از رخدادهای هیجانانگیز دنیای تکنولوژی، عرضه گوشیهای سری گلکسی S24، پرچمداران جدید شرکت سامسونگ به بازار بود. یکی از مهمترین ویژگیهای گوشیهای این سری سامسونگ استفاده از هوش مصنوعی در تک تک اجزای آنهاست. استفاده از هوش مصنوعی سامسونگ یا Galaxy AI در این گوشی باعث شده است برخی گوشیهای سری A24 را هوشمندترین گوشیهای هوشمند دنیا بدانند. یکی از قابلیتهای مهم مبتنی بر هوش مصنوعی در این گوشیها، توانایی ترجمه لحظهای مکالمات همزمان با برقراری تماس است که Live Translate نامیده میشود.
همچنین گوشیهای سری گلکسی S24 دارای قابلیت دیگری به نام Circle to Search مبتنی بر هوش مصنوعی هستند. این قابلیت حاصل همکاری سامسونگ و گوگل بوده و به کاربر اجازه میدهد با کشیدن یک دایره اطراف سوژه مورد نظر درباره آن جستجو کند و اطلاعات مختلفی دربارهاش به دست آورد.
گوشیهای سری S24 سامسونگ دارای قابلیت دیگری به نام Instant Slow-Mo هستند که مبتنی بر هوش مصنوعی میباشد. با استفاده از این قابلیت میتوانید هنگامی که مشغول تماشای ویدئو هستید، انگشتتان را روی صفحه نگهدارید تا صحنه را آهسته و اسلوموشن مشاهده کنید.
۵. عرضه گوشیهای iPhone 15
غول تکنولوژی آمریکایی در اواسط سال ۱۴۰۲ از نسل جدید گوشیهای خود یعنی سری آیفون ۱۵ رونمایی کرد. شرکت اپل در گوشیهای این سری برای اولین بار از پورت USB-C استفاده کرده است و تراشه آنها نسبت به نسل قبل ارتقا پیدا کرده است.
در آیفون ۱۵ و آیفون ۱۵ پلاس تراشه A16 Bionic به کار رفتهاند؛ شرکت اپل پیشتر از این تراشهها در آیفون ۱۴ پرو و پرومکس استفاده کرده بود. مدلهای آیفون ۱۵ پرو و آیفون ۱۵ پرو مکس هم مجهز به تراشه جدید A17 Pro و دوربینهای جدید ۴۸ مگاپیکسلی هستند.
به طور کلی اپل با اعمال تغییرات جزیی در طراحی گوشیهای سری آیفون ۱۵ باعث به وجود آمدن پیشرفتهای بزرگی در ظاهر آنها شده و با ارتقا سختافزار در بخشهایی مانند دوربین، نمایشگر و تراشه موجب بهبود عملکردشان شده است.
بدون دیدگاه