فرق رم کامپیوتر و رم لپ تاپ چیست؟
همانطور که میدانید رم کامپیوتر، یکی از مهمترین قطعات سیستمهای کامپیوتری است که باید در انتخاب و خرید آن دقت کنید. رمی که برای کامپیوتر دسکتاپ و لپتاپ خود انتخاب میکنید باید از نظر فنی با دیگر اجزای سیستم شما سازگار باشد. البته یکی از سوالات مهمی که هنگام خرید رم برای بسیاری از افراد مطرح میشود این است که فرق رم کامپیوتر و رم لپتاپ چیست؟ برخی تصور میکنند رم کامپیوتر و رم لپتاپ تفاوت چندانی ندارند و از این دو دسته رم میتوان به جای یکدیگر استفاده کرد اما این دو دسته رم تفاوتهای مهمی دارند. ما در این مطلب به توضیح رم کامپیوتر و رم لپتاپ میپردازیم و تفاوتهای مهم آنها را شرح میدهیم.
رم کامپیوتر (DIMM) چیست؟
کامپیوترها اغلب دارای سیستم حافظه DIMM (Dual In-line Memory Module) هستند که شامل چند چیپست حافظه روی یک صفحه میباشد. در واقع رمهای DIMM، حافظههای استانداردی محسوب میشوند که به صورت گسترده در کامپیوترها به کار میروند.
رمهای DIMM با اغلب کامپیوترهای نسل جدید با سرعت انتقالِ اطلاعات ۶۴ بیتی سازگار هستند؛ این دسته از رمها جایگزین رمهای قدیمی SIM شدهاند که فقط یک ماژول حافظه ۳۲ بیتی روی آنها قرار میگیرند. رمهای DIMM شامل انواع زیر هستند:
- SDRAM ( Synchronous Dynamic RAM )
- DDR SDRAM ( Double Data Rate Synchronous DRAM )
- DDR2-SDRAM ( Double Data Rate 2 Synchronous RAM )
- DDR3-SDRAM ( Double Data Rate 3 Synchronous RAM )
رم لپ تاپ (SO-DIMM) چیست؟
در لپتاپها از سیستم حافظهای با نام SO-DIMM استفاده میشود و نام SO-DIMM مخفف عبارت انگلیسی Small Outline Dual In-Line Memory است. رمهای SO-DIMM که از مدارهای یکپارچه استفاده میکنند، نسخه کوچکتر DIMM هستند.
از آنجایی که رمهای SO-DIMM بسیار کوچک هستند و تقریبا نصف رمهای DIMM هستند در نتیجه برای لپتاپها ایدهآل هستند. رمهای SO-DIMM شامل انواع زیر هستند:
- SDR DRAM: که شامل ۱۰۰ پین با دو عدد ناچ
- SDR SDRAM: شامل ۱۴۴ پین با یک ناچ
- DDR/DDR2 SDRAM: با ۲۰۰ عدد پین و یک ناچ
- DDR3 SDRAM: با ۲۰۴ پین و یک ناچ
- DDR4 SDRAM: با ۲۶۰ پین و یک ناچ
- UniDIMM: با ۲۶۰ پین و یک ناچ
فرق رم لپ تاپ و رم کامپیوتر
به طور کلی تکنولوژی ساخت رم برای هر سیستمی یکسان است و تفاوتهای رم لپتاپ و رم کامپیوتر مربوط به عملکرد آنها نیست. در واقع همه رمها طبق تکنولوژی DRAM ساخته میشوند که دارای سرعت و قیمت نسبتا بالایی هستند. میتوان گفت که تفاوتهای رم کامپیوتر و رم لپتاپ نسبتا جزیی است ولی همین تفاوتهای اندک باعث میشود نتوان از آنها به جای یکدیگر استفاده کرد.
مهمترین فرق رم کامپیوتر و رم لپتاپ مربوط به شکل آنهاست. براساس قانونِ ساخت رمهای سیستم رایانه، ماژولهای رم کوتاه برای لپتاپها ساخته و طراحی میشوند، در حالی که ماژولهای رم بزرگ برای کامپیوترهای دسکتاپ تولید میشوند. در نتیجه رم لپتاپ کوچکتر از رم کامپیوتر دسکتاپ است و نمیتوان برای لپتاپ از رم کامپیوتر دسکتاپ استفاده کرد.
یک رم کامپیوتر اغلب دارای ۲۴۰ پین بوده و طول آن برابر با ۴.۵ اینچ است و ابعاد آن حدود ۱۰۰، ۱۶۸ و ۱۸۴ میباشد. از طرف دیگر ابعاد رم لپتاپ ۷۲، ۱۰۰ و ۱۰۴ بوده و دارای ۲۰۴ پین میباشد و به طور متوسط ۳ اینچ طول دارد.
لازم به ذکر است بعضی از آداپتورهای کامپیوتر دسکتاپ، امکان استفاده از رم لپتاپ را در کامپیوتر برای کاربران فراهم میکنند. البته قبل از اینکه به وسیله آداپتور از رم لپتاپ در کامپیوتر دسکتاپ استفاده کنید، باید به برخی جزییات توجه نمایید؛ به ویژه تعداد پینهای RAM باید با سوراخهای شکاف کامپیوتر دسکتاپ انطباق داشته باشد.
بیشتر بخوانید: انواع هارد اینترنال کامپیوتر
سازگاری رم دسکتاپ و رم لپ تاپ
پیشتر اشاره کردیم رمهای کامپیوترهای دسکتاپ با نام DIMM شناخته میشوند و رمهای لپتاپها نیز SO-DIMM نام دارند. این دو نوع رم با یکدیگر متفاوت هستند و البته با مادربردهای یکدیگر ناسازگار هستند. در گذشته میتوانستید از رم لپتاپ به جای رم کامپیوتر دسکتاپ و برعکس استفاده کنید اما این امر با به وجود آمدن انواع جدیدتر از سیستم حافظه دیگر ممکن نیست.
قابلیت ارتقا رم لپ تاپ و کامپیوتر
به طور کلی ارتقای رم کامپیوتر و رم لپتاپ در صورتی امکانپذیر میباشد که از حداکثر ظرفیت رم قابل پشتیبانی توسط مادربرد استفاده نکرده باشید. در نتیجه در صورتی که در حال استفاده از حداکثر رم پشتیبانی شده توسط لپتاپ یا کامپیوتر دسکتاب هستید باید ارتقای رم را فراموش کنید.
همچنین پیش از ارتقای سیستمتان باید بدانید که چه مقدار رم روی آن نصب کردهاید، چرا که معمولا حافظه به شکل جفتی نصب میشود و احتمال دارد سیستمهای مختلف دارای اسلاتهای متنوع باشند. ناگفته نماند با آگاهی از تعداد اسلاتهای خالی و مقدار رم فعلیتان، میتوانید اقدام به تعویض یا ارتقای رم خود نمایید.
بدون دیدگاه