۱۰ اصطلاح رایج در مانیتورها که کاربران باید بدانند

از زمان ورود تکنولوژی به دنیای ما، کلماتی که به کار می‌بریم، تغییر زیادی کرده اند. با رایج شدن استفاده از کامپیوتر و مانیتورها نیز لغات و اصطلاحات مربوط به آن‌ها رایج شده‌اند.  از این رو در این مقاله از فروشگاه اینترنتی اتامیس می خواهیم شما را با اصطلاحات رایج در دنیای مانیتور آشنا نمائیم. این کلمات به شما در تشخیص ویژگی‌های مانیتورِ مناسب هنگام خرید مانیتور کمک می‌کنند. اگر در مورد اصطلاحات رایج در مانیتور اطلاعات ناقصی دارید یا چیز زیادی نمی‌دانید، این مقاله برای شما نوشته شده است.

اندازه صفحه (Screen Size)

در زمان خرید مانیتور، لپ تاپ، تلویزیون و تبلت و … اولین کلمه ای که با آن روبرو می شوید، اینچ می باشد. یک اینچ برابر ۲.۵۴ سانتی متر هست . این عدد به شما کمک می کند تا نسبت طول به عرض مانیتور را پیدا و به کمک آن اندازه صفحه نمایش را نیز محاسبه کنید.

نسبت تصویر یا نسبت طول به عرض (Aspect Ratio)

۴:۳ ، ۱۶:۹ ، ۱۶:۱۰ را در زمان مشاهده کاتالوگ مانیتور یا مشاهده مشخصات فنی دیده اید. این ویژگی نقش بسیار اساسی در انتخاب مانیتور دارد. چرا که می تواند کاربری سیستمی شما را تعیین کند. برای مثال، اگر کاربر گیمینگ یا طراح گرافیک هستید مانیتور با نسبت ۱۶:۹ گزینه مناسبی برای شماست. نسبت تصویر مانیتور را می توان از طریق تعداد پیکسل های طول به عرض به دست آورد.سایز ۱۹۲۰*۱۰۸۰ همان نمایش Full HD است که امروزه در مانیتورها و تلویزیون ها بسیار متداول هستند. نسبت ۱۶:۹حاصل ساده شده ریاضیاتی این سایز ۱۰۸۰*۱۹۲۰ هست که کاربران ترجیحا از نماد پیکسلی آن استفاده می کنند.

PPI یا تراکم پیکسل‌ها در اینچ (Pixel Per Inch)

PPI نیز معیار دیگری برای نشان دادن کیفیت نمایشگر است. بعضی از کمپانی های تولید کننده مانیتور این ویژگی را در کاتالوگ به مشتریان معرفی می کنند. PPI نام مختصر شده عبارت Pixel Per Inch هست و تراکم پیکسلی را در خطوط افقی و عمودی نشان می دهد. به عبارت دیگر، میتوان میزان انباشتگی پیکسل ها را در کنار هم در این ویژگی دید.

تراکم بالای پیکسل ها نشان دهنده کیفیت بالای تصویر است. البته نمیتوان پیکسل ها را به طور مجزا در صفحه نمایشگر تشخیص داد. هر چه تصویر با کیفیت تر باشد، PPI در آن بسیار بالاتر است. علاوه بر کیفیت بالای تصویر، شفافیت بالا هم می تواند به دلیل برخورداری از تعداد بالای PPI باشد.

نکته جالب توجه این است که هر چه سایز یا وسعت نمایشگر بالاتر باشد میزان تراکم پیکسلی پایین تر است. برای مثال میزان PPI در یک تلویزیون نسبت به تبلت یا موبایل پایین تر است. ممکن است شما متوجه تراکم پیکسلی پایین در تلویزیون نشوید چون که از فاصله ای تقریبا دور به آن نگاه می کنید.

تراکم پیکسلی در مانیتورها

وسعت رنگ (Color Gamut)

وسعت رنگ در صفحه نمایش برای نشان دادن میزان وسعت رنگ و توانایی آن در تولید رنگها به کار می رود. رنگ های قرمز، سبز و آبی، رنگ های اصلی به کار برده شده در مانیتور هستند و دیگر رنگ ها از ترکیب این سه رنگ ایجاد می شوند. اشتباه عموم مردم این است که تصور میکنند وسعت رنگ بیشتر، نشان دهنده کیفیت بالاتری است. اما در حقیقت معیارهای استاندارد در این ویژگی بسیار متفاوت است؛ استاندارد برای تماشای تصاویر با کیفیت و بدون ایراد، sRGB/ Rec. 709 می باشد. این استاندارد نشان دهنده طیف رنگ از رنگ های اصلی است. در مانیتور های با وسعت رنگ بیشتر اگر رنگ ها واقعی نباشند، تصویر واقعی در اختیار کاربر قرار نمیگیرد. در میان مانیتورها، OLED ها دارای وسعت رنگ بالاتر می‌باشد و در مقابل LCD ها نیز وسعت رنگ کمتری دارند.

زاویه دید ۱۷۰ درجه

ویژگی دیگری که در زمان خرید نمایشگر با آن روبرو می شوید زاویه دید است. بسیاری از کاربران کامپیوتری در زمان کار با کامپیوتر وقتی که زاویه دید خود را عوض می کنند، تصاویر را با کیفیت مناسب مشاهده نمی کنند یا در کل تصویر، تغییر رنگ یا تاری می بینند.

مانیتورهای استاندارد موجود در بازار، قابلیت پخش تصاویر بدون از دست دادن کیفیت در زوایای دید مختلف را دارا می باشند. نمایشگرهای ۲۲ تا ۲۷ اینچ سامسونگ نیز این مشکل را تا حدی حل کرده اند. استاندارد تعیین شده برای رفع این مشکل، زاویه دید ۱۷۰ درجه است. در مانیتورهای نسل جدی، تکنولوژی ۱۷۰ درجه به کاربرده شده است.

در پیشرفته ترین مانیتورهای LED و یا نمایشگرهای دارای پنل IPS، در زاویه دید پایین، میزان تاری تصویر کمی مشاهده می شود. اما به صورت کلی، معیار خرید مانیتور را نمی توان تنها به این ویژگی اختصاص داد زیرا ویژگی های مختلفی در انتخاب یک مانیتور مناسب دخیل هستند.  در مقاله تفاوت پنل های IPS، TN و VA تمامی نکات مهم ذکر شده است.

نسبت کنتراست (Contrast Ratio)

نسبت کنتراست نشان دهنده نسبت بالاترین میزان روشنی به پایین ترین میزان تاریکی در نمایشگر می باشد. در زمان تولید مانیتورها، این میزان را با دقت بسیار بالا اندازه گیری می شود. کنتراست بالا در نمایشگرها و تلویزیون ها نشان دهنده کیفیت بالای تصویر هست. نسبت های کنتراست، زمانی بسیار کارآمدند که شما در محیطی تاریک به نمایشگر نگاه می کنید. کنتراست های مختلف ۱۰۰۰:۱ ، ۳۰۰۰:۱ و … در مانیتورهای مختلف وجود دارد. نوع کاربری و میزان خواسته شما در کیفیت تصویر می تواند در انتخاب مانیتور با کنتراست بالا نقش تعیین کننده ای داشته باشد. در نهایت باید بدانید که معیار واحد در میان شرکت های تولید کننده مانیتور، برای کنتراست تصویر وجود ندارد. هر شرکت سازنده ای با در نظر گرفتن تاریک ترین و روشن ترین رنگ، میزان تفاوت رنگ را اندازه گیری و حاصل نهایی را به عنوان کنتراست مشخص می کند.

نسبت کنتراست در مانیتورها

زمان پاسخگویی (Response time)

مانیتورها در گذشته تصاویر را بسیار تار پخش می کردند و این تاری به دلیل عدم وجود هماهنگی با سرعت فریم های ورودی تصویر بود. معمولا در هر ۱۷ میلی ثانیه فریم جدید به صفحه نمایش فرستاده می شود و به میزان زمانی که نمایشگر برای پاسخ به تصویر جدید احتیاج دارد، زمان پاسخ دهی گفته می شود. در مانیتور هایی که امروزه تولید می شوند، میزان زمان پاسخگویی بین ۱ تا ۸ میلی ثانیه می باشد که پیشرفت بسیار چشم گیری در مقایسه با مانیتور های رده پایین یا قدیمی به شمار می رود.

نرخ نوسازی (Refresh Rate)

تصویری که شما در نمایشگرها یا مانیتورها مشاهده می کنید، حاصل تکرار بسیار سریع و پشت سرهم تصاویر می باشد؛ به تعداد تکرار این صفحات در هر ثانیه نرخ نوسازی می گویند. در نمایشگرهای قدیمی به دلیل عدم وجود این ویژگی با کارایی بالا، تصاویر به صورت تار پخش می شد اما با بالا رفتن نرخ نوسازی در مانیتورهای جدید، تصاویری بسیار باکیفیت در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. میزان استاندارد نرخ نوسازی برای مانیتورها با کاربری معمولی، ۶۰ هرتز می باشد. اما اگر به مانیتوری با کیفیت بالاتر و با کاربری گیمینگ و … احتیاج دارید می توانید مانیتورهای با نرخ نوسازی بالاتر خریداری نمائید.

نرخ نوسازی در مانیتورها

روشنایی تصویر (Brightness)

فاکتور دیگری که در انتخاب مانیتور باکیفیت نقش دارد، روشنایی یا Brightness می باشد. روشنایی صفحه نمایش، هر چه بیشتر باشد می تواند باعث افزایش کیفیت تصویر شود. البته باید به یاد داشته باشید که در میزان روشنایی بالا در جاهایی که تصویر روشن است، تصویر بی کیفیت می شود. علاوه بر این روشنایی زیاد برای چشم مضر است و چشم ها را خسته می کند.

تولید و نشان دادن ۱۶ میلیون رنگ

چه تعداد طیف رنگی را یک مانیتور یا صفحه نمایشگر می تواند نشان دهد؟ زمانی که صحبت از وسعت رنگ می شود، همه به میزان تولید و کیفیت رنگ ها توجه می کنند. درجات رنگ مختلف،  از سه رنگ قرمز، آبی و سبز تولید می شوند. هر یکی از این رنگ ها دارای ۲۵۶ درجه رنگ می باشند که با ضرب ۲۵۶ در این سه رده رنگ، نتیجه نهایی ۱۶ میلیون رنگ می شود.

همانطور که در مقاله راهنمای خرید نمایشگر به آن اشاره شد، تمامی موارد ذکر شده جهت افزایش آگاهی شما در مورد اصطلاحات رایج در مانیتور و صفحات نمایشگر می باشد. از این رو باید به این نکته توجه داشته باشید که در زمان خرید نوع کاربری و کلیه ویژگی های مانیتور خوب را در نظر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 4 =

جدول مقایسه