چگونه دمای لپ تاپ را کاهش دهیم؟

بالا رفتن دمای لپ‌تاپ، یکی از مشکلات رایج بسیاری از کاربران است که موجب آسیب به قطعات آن می‌شود. کنترل کردن حرارت و دمای لپ‌تاپ موجب افزایش طول آن عمر می‌شود و سلامت قطعات آن را در درازمدت تضمین می‌کند. در صورتی که گهگاهی با مشکل داغ کردن لپ‌تاپ‌تان روبرو می‌شوید، حتما این مطلب را تا آخر بخوانید. ما در این مقاله به بررسی دلایل داغ شدن لپ‌تاپ می‌پردازیم و سپس روش‌های مختلف برای کاهش دمای لپ‌تاپ را آموزش می‌دهیم.

کاهش گرمای لپ تاپ

علت داغ کردن لپ تاپ

قبل از اینکه به توضیح روش‌های کاهش دمای لپ‌تاپ بپردازیم، علل افزایش دمای آن را بررسی می‌کنیم. مهم‌ترین دلایل گرم شدن لپ‌تاپ عبارتند از:

  1. تهویه ضعیف

یکی از دلایل مهم داغ شدن بسیاری از لپ‌تاپ‌ها، تهویه ضعیف آن‌هاست. قرار دادن لپ‌تاپ روی فرش، بالش و پتو موجب بسته شدن منافذ ورود و خروج هوا شده و منجر به تهویه ضعیف در آن‌ها می‌شود. توصیه می‌کنیم همیشه لپ‌تاپ خود را روی سطوح صاف و سخت قرار دهید.

  1. خرابی فن و خشک شدن خمیر رسانای گرما

گاهی اوقات با گذشت چند سال از تولید لپ‌تاپ، فن آن و خمیر ناقل گرما، کارآیی اولیه خود را از دست می‌دهند که موجب افزایش دمای لپ‌تاپ می‌شود. صدای غیرعادی فن با وجود تمیز بودن، نشان‌دهنده خرابی آن است که با داغ شدن بیش از حد لپ‌تاپ همراه می‌شود. در صورتی که حدود ۳ تا ۴ سال از تولید لپ‌تاپ‌تان گذشته و سرویس نشده است، حتما با مشکل بالا رفتن دور فن لپ‌تاپ روبرو خواهید شد.

  1. عدم نصب درایور یا استفاده از درایور قدیمی

عدم نصب درایور مناسب و به‌روز باعث می‌شود قطعات مختلف لپ‌تاپ مانند پردازنده و کارت گرافیک با حداکثر توان خود یا به عبارت دیگر در حالت غیربهینه کار کنند. کار کردن قطعات مختلف با حداکثر توان نیز منجر به داغ شدن بیش از حد لپ‌‌تاپ می‌شود. هرچند برخی اوقات نصب درایورهای جدید می‌تواند موجب افزایش دما شود و در این صورت بهتر است نسخه قبلی آن‌ها را نصب کنید.

  1. مشکلات نرم افزاری

در برخی از مواقع مشکلات نرم‌افزاری و برنامه‌های معیوب موجب درگیری بیش از حد سی پی یو می‌شوند و همین امر منجر به بالا رفتن دمای لپ‌تاپ می‌شود.

  1. استفاده از آنتی ویروس‌های سنگین

اغلب، سخت‌افزارهای لپ‌تاپ ضعیف‌تر از نرم‌افزارهای PC هستند و در نتیجه بعضی از آنتی‌ویروس‌ها برای نصب روی آن‌ها مناسب نیستند. نصب آنتی ویروس‌های سنگین بر روی لپ‌تاپ باعث لود شدید CPU می‌شود و یکی از عواقب لود شدید سی پی یو، دمای زیاد لپ‌تاپ است.

  1. استفاده از لپ تاپ در هنگام شارژ

استفاده از لپ‌تاپ هنگام شارژ، یکی دیگر از دلایل داغ شدن آن است که طول عمر باتری را نیز کاهش می‌دهد.

علت داغ شدن لپ تاپ

روش‌های کاهش دمای لپ‌تاپ

روش‌های مختلفی برای برطرف کردن مشکل داغی لپ‌تاپ وجود دارد. مهم‌ترین روش‌های کاهش دمای لپ‌تاپ را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  1. تمیز کردن فن‌های لپ تاپ

فن لپ‌تاپ‌ها بعد از مدتی کار کردن، گرد و غبار زیادی جذب می‌کنند و عملکرد آن‌ها دچار اختلال می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم هر چند وقت یک بار به مراکز مجاز تعمیر لپ‌تاپ مراجعه کرده و از کارشناس مربوطه بخواهید گرد و غبار فن‌ها، شکاف‌های کارت و درایوهای CD/DVD را تمیز کند. تمیز کردن فن‎‌های لپ‌تاپ بهتر است هر ۶ ماه یک بار انجام شود.

  1. گذاشتن لپ تاپ روی سطح صاف و محکم

خروجی فن‌های لپ‌تاپ معمولا در زیر آن قرار دارد و قرار دادن لپ‌تاپ روی سطوحی مانند پتو، فرش و بالش موجب انسداد جریان هوا می‌شود. برای اینکه فن‌ها به خوبی بتوانند لپ‌تاپ را خنک کنند، بهتر است سیستم خود را روی سطوح صاف و محکم قرار دهید. قرار دادن لپ‌تاپ روی سطح صاف و محکم، هوای ورودی و خروجی را در جریان نگه می‌دارد.

  1. استفاده از کول پد

پایه‌های خنک‌کننده به عنوان یک وسیله خارجی منجر به خنک شدن لپ‌تاپ می‌شوند و تاثیر چشمگیری در میزان دمای سیستم دارند. به ویژه افرادی مانند گیمرها که ساعات متمادی از لپ‌تاپ برای اجرای بازی‌های سنگین استفاده می‌کنند به کول‌پدی با عملکرد خوب نیاز دارند.

  1. جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب به لپ‌تاپ

یکی دیگر از روش‌های پایین آوردن دمای لپ‌تاپ، جلوگیری از تابش مستقیم نور آفتاب روی آن است. در برخی خانه‌ها، لوکیشن لپ‌تاپ به گونه‌ای است که به صورت مستقیم در معرض نور آفتاب قرار دارد. توصیه می‌کنیم به هیچ وجه لپ‌تاپ خود را در مقابل نور خورشید قرار ندهید زیرا منجر به گرم شدن و آسیب به قطعات پلاستیکی داخل آن می‌شود.

  1. چک کردن تنظیمات BIOS

در صورتی که روش‌های سخت‌افزاری ذکر شده در موارد بالا کمکی به کاهش دمای لپ‌تاپ شما نکرد، بهتر است به سراغ راهکارهای نرم‌افزاری بروید. یکی از عوامل نرم‌افزاری داغ شدن لپ‌تاپ می‌تواند مربوط به مشکلاتی در بایوس آن باشد و در نتیجه باید بایوس آن را به‌روزرسانی کنید. البته بایوس را فقط در شرایطی باید آپدیت کنید که مطمئن باشید راهی غیر از آن برای برطرف کردن مشکل گرم شدن لپ‌تاپ وجود ندارد.

همچنین برای کاهش دمای لپ‌تاپ می‌توانید از نرم‌افزارهای مختلفی مانند Core Temp، Real Temp و HW Monitor کمک بگیرید.

  1. بررسی سیستم خنک‌کننده لپ تاپ

برخی اوقات گرم شدن بیش از حد لپ‌تاپ می‌تواند ناشی از خرابی یا سوختن فن آن باشد. برای کنترل فن لپ‌تاپ‌تان، آن را روشن کنید و گوش فن خود را کنار فن لپ‌تاپ قرار دهید؛ اگر صدایی از فن لپ‌تاپ به گوش‌تان رسید یعنی سالم است و مشکلی ندارد و اگر صدای آن را نشنیدید یعنی خراب است.

  1. بستن برنامه‌های اضافی با برنامه Task Manager

برخی اوقات بستن برنامه‌های اضافی با Task Manager موجب کاهش پردازش انجام شده توسط لپ‌تاپ می‌شود و در نتیجه به کاهش دمای آن کمک می‌کند. در واقع گاهی حتی باز بودن یک پنجره، حجم زیادی از کارآیی پردازنده و حافظه رم لپ‌تاپ را اشغال می‌کند و موجب داغ شدن قطعات آن می‌شود.

من زینب نثار هستم جامعه‌شناسی خوندم و خیلی تصادفی به دنیای تولید محتوا وارد شدم. حالا عاشق نوشتن هستم و از اینکه توی کارم هر روز چیز جدید یاد می‌گیرم لذت می‌برم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =

جدول مقایسه