G-Sync و FreeSync چیست؟
فناوریهای G-Sync و FreeSync از جمله اصطلاحاتی هستند که هنگام خرید مانیتور به گوشتان میخورد. حالا اگر برایتان این سوال پیش آمده است که این دو فناوری چیستند و چه کاری انجام میدهند، در این مقاله با ما همراه باشید. ما در این مطلب ابتدا به پدیده پارگی یا بریدگی تصویر میپردازیم که برای رفع آن فناوریهای G-Sync و FreeSync ابداع شدهاند و در ادامه نحوه کار این دو فناوری را بررسی میکنیم.
پارگی یا بریدگی تصویر چیست؟
بعضی از پردازشهای برنامههای گرافیکی نیازمند منابعی بیشتر از معمول هستند و این امر باعث استفاده از حداکثر پتانسیل سخت افزاری سیستم میشود. در چنین شرایطی، کارت گرافیک و مانیتور از همگام بودن خارج میشوند و در نتیجه تعداد فریمهای تولید شده توسط کارت گرافیک بیشتر از مانیتور میشود. در نتیجه چند فریم روی صفحه نمایش به طور همزمان نمایش داده میشوند و این پدیده، پارگی یا بریدگی تصویر(Screen Tearing) نامیده میشود.
پارگی تصویر باعث میشود تا خطوط صاف اجسام بر روی تصویر با کمی انحراف نمایش داده شود و کیفیت تصویر کاهش پیدا میکند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم برای حل مشکل پارگی تصویر دو فناوری G-Sync و FreeSync توسط کمپانیهای مختلف به بازارعرضه شدهاند.
فناوری G-Sync چیست؟
فناوری G-Sync در سال ۲۰۱۳ توسط شرکت انویدیا برای حل مشکل پارگی تصویر در مانیتورها به بازار ارائه شد. Gsync، یک تکنولوژی همگامسازی تطبیقی است که نرخ تازهسازی مانیتور را با خروجی کارت گرافیک همگام میکند. به عبارت ساده، این تکنولوژی باعث میشود که نرخ تازهسازی مانیتور با تعداد فریمهای تولید شده توسط کارت گرافیک همخوانی داشته باشد.
G-Sync نوعی تکنولوژی سختافزاری محسوب میشود که VBI یا Vertical Blanking Interval را کنترل مینماید. VBI به معنی مدت زمانی است که نمایش یک فریم به پایان میرسد و نمایش فریم بعدی شروع میشود. در واقع با فعال شدن G-Sync، سیستم گرافیک صبر میکند تا مانیتور برای نمایش فریم دیگر آماده شود و در این بازه زمانی به هیچ وجه تصویر جدیدی به مانیتور نمیفرستد. بنابراین همه اجزا با یکدیگر همگام عمل میکنند و مشکل پردازش تصویر حل میشود.
در کل فناوری Gsync یکی از بهترین تکنولوژیهای همگامسازی تطبیقی است که برای بهبود تجربه گیمرهای بازیهای سنگین توسعه داده شده است. با این تکنولوژی، شما میتوانید از تصاویر پیوسته و بدون قطع و وقفه لذت ببرید.
مزایا و معایب تکنولوژی Gsync
یکی از مزایای بزرگ تکنولوژی Gsync، بهبود تجربه بازی است. با استفاده از این تکنولوژی، شما میتوانید از تصاویر پیوسته و بدون قطع و وقفه لذت ببرید. با این حال این تکنولوژی معایب زیر را دارد:
- هزینه بالا
یکی از این معایب مهم Gsync هزینه بالای این تکنولوژی است. برای استفاده از Gsync، شما نیاز به یک مانیتور با پشتیبانی از این تکنولوژی و یک کارت گرافیک NVIDIA دارید. هزینه این تجهیزات نسبت به سایر مانیتورها و کارتهای گرافیک موجود در بازار بیشتر است.
- تنظیمات پیچیده
Gsync به دلیل نیاز به تنظیمات پیچیده، شاید برای کاربران مبتدی قابل استفاده نباشد.
- کاهش عمر مفید مانیتور
همچنین تکنولوژی Gsync ممکن است باعث کاهش عمر مفید مانیتور شود، زیرا برای استفاده از این فناوری، نرخ تازهسازی مانیتور بسیار بالا میرود و این میتواند باعث گرم شدن مانیتور و کاهش عمر آن شود.
فناوری FreeSync چیست؟
تکنولوژی FreeSync در سال ۲۰۱۵ توسط کمپانی AMD وارد بازار شد و هدف از آن حل مشکل پارگی تصویر در کارت گرافیکهای این کمپانی بود. Freesync نیز مانند G-Sync، یک تکنولوژی همگامساز تطبیقی است که نرخ تازه شدن مانیتور را با خروجی کارت گرافیک همگام میکند.
فناوری FreeSync از یک فرم سینک سازگار (Adaptive Sync) استفاده میکند که روی استاندارد DisplayPort 1.2a بنا شده است؛ در نتیجه هر نمایشگری در بازار که دارای ورودی DisplayPort 1.2a است، با این فناوری سازگار میباشد.
مزایا و معایب تکنولوژی Freesync
یکی از مزایای بزرگ تکنولوژی freesync مانند Freesync بهبود تجربه بازی است. در واقع با استفاده از freesync، شما میتوانید فریمهای بازی را با نرخ تازه شدن مانیتور همگام کنید که باعث میشود تا ظاهر بازی بهبود یابد و زمان واکنش شما به بازیکن دیگر کاهش پیدا کند. اما این تکنولوژی نیز معایب زیر را دارد:
- کاهش کیفیت تصاویر
در برخی موارد، تکنولوژی freesync ممکن است باعث کاهش کیفیت تصاویر شود.
- وابستگی به کارت گرافیک AMD
همان طور که برای استفاده از G-Sync به کارت گرافیک انویدیا نیاز دارید، برای استفاده از FreeSync نیز به کارت گرافیک کمپانی AMD نیاز خواهید داشت.
تفاوت میان G-Sync و FreeSync در چیست؟
هر دو فناوری G-Sync و FreeSync طراحی شدند تا تجربه دلپذیرتر و روانتری از بازی را تجربه کنید، تاخیر ورودی کمتری داشته باشید و از مشکل پارگی تصویر جلوگیری کنید. اما این دو فناوری با وجود هدف مشترک، تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند.
یکی از مهمترین تفاوتها میان این دو تکنولوژی مربوط به هزینه آنهاست؛ تمامی برندها برای ساخت مانیتورهایی با قابلیت G-Sync نیاز به اجازه و همکاری انویدیا دارند. در واقع بایستی بابت حق استفاده از این تکنولوژی به انویدیا، درصدی را پرداخت کنند. این موضوع باعث افزایش قیمت پایه ۱۰۰ الی ۱۵۰ دلاری محصولات منتسب به این کمپانی شده است.
اما در نقطهی مقابل FreeSync کاملا رایگان است. در نتیجه، مانیتورهایی با قابلیت پشتیبانی از FreeSync به علت قیمت پایینتر، محبوبیت و فراوانی بیشتری دارند. در واقع این تکنولوژی همان طور که از نامش پیداست، یک استاندارد آزاد است. بنابراین کمپانیها، اشخاص و تولید کنندگان شخص ثالت میتوانند بدون پرداخت حق امتیاز به AMD از آن در تجهیزات خود استفاده نمایند.
بدون دیدگاه