تفاوت‌ هارد HDD و SSD چیست؟

این روزها که کامپیوترها و لپ‌تاپ‌ها به بخشی مهم از زندگی روزمره تبدیل شده‌اند، انواع ابزارها برای ذخیره‌سازی اطلاعات هم اهمیت زیادی پیدا کرده‌اند. در این بین، هاردهای SSD و HDD از جمله رایج‌ترین ابزارهای ذخیره اطلاعات و دیتا هستند که محبوبیت زیادی هم دارند. این دو نوع هارد رقیب سرسخت یکدیگر در بازار به شمار می‌روند و بسیاری از مواقع نیز انتخاب یکی از آن‌ها برای خریداران هارد به یک چالش تبدیل می‌شود. اگر از جمله افرادی هستید که قصد خرید هارد را دارید اما نمی‌دانید از بین اس اس دی و اچ دی دی، کدام یک را انتخاب کنید، این مطلب می‌تواند به شما کمک کند. در این مقاله ابتدا به معرفی هاردهای فوق می‌پردازیم و سپس مهم‌ترین تفاوت‌های آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

هارد HDD چیست؟

نام هارد HDD مخفف عبارت انگلیسی Hard Disk Drive به معنی هارد دیسک سخت است که ازآن برای ذخیره داده‌های پردازش شده کامپیوتر استفاده می‌شود. انواع هارد HDD که با نام هارد دیسک نیز شناخته می‌شود یک ابزار ذخیره‌سازی دائمی است که اطلاعات را به صورت مکانیکی بر روی سطح مغناطیسی دیسک‌هایش ذخیره می‌نماید.

هارد دیسک از اجزای مختلفی مانند پلاتر، هد و بازوی مکانیکی تشکیل شده است که با چرخش پلاتر، هدِ خواندن و نوشتن به وسیله یک بازوی مکانیکی به اطلاعات مورد نظر کاربر دسترسی می‌یابد. هارددیسک‌ها از جمله قدیمی‌ترین هاردها هستند و قدمت‌شان تقریبا به اندازه خود کامپیوترهاست. البته هاردهای HDD به دلیل کارایی توانسته‌اند همچنان جایگاه خود را به عنوان یکی از رایج‌ترین ابزارهای ذخیره اطلاعات حفظ کنند.

هارد HDD

یکی از دلایل محبوبیت هارددیسک‌ها، قیمت ارزان و مقرون به صرفه آن‌هاست و البته در کنار قیمت مناسب، قابلیت‌های زیادی نیز دارند. امروزه هاردهای HDD به دو دسته کلی اینترنال(داخلی) و اکسترنال(خارجی) تقسیم می‎‌شوند که در مدل‌های متنوع توسط برندهای مختلف به بازار عرضه می‌شوند.

هارد SSD چیست؟

هارد SSD که نام آن مخفف عبارت انگلیسی  Solid State Disk است، نوعی حافظه به شمار می‌رود که سرعت خواندن و نوشتن بیشتری نسبت به انواع هارد دیسک‌ها دارد. هاردهای SSD عملکردی مشابه فلش مموری دارند و در واقع بر پایه حافظه فلش طراحی شده‌اند. هر چند SSDها، همه کارکردهای هاردهای HDD را دارند و البته برعکس آن‌ها برای نوشتن داده از مغناطیس استفاده نمی‌نمایند. داده‌ها در هاردهای SSD به شکل صفر و یک در میکروچیپ‌ها ذخیره می‌شوند و همین امر موجب می‌شود سرعت آن‌ها از هاردهای HDD بیشتر باشد.

هارد SSD

از هاردهای SSD اغلب در لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترهای گران‌قیمت استفاده می‌شود. البته از آن‌جایی که SSDها دارای پورت‌های ساتا هستند، می‌توان از آن‌ها در لپ‌تاپ‌های قدیمی نیز استفاده کرد. همچنین این هاردها، ابعاد کوچک‌تری نسبت به HDDها دارند و با توجه به نیاز کاربران در فرم فاکتورهای متفاوت تولید می‌شوند.

مهم‌ترین تفاوت‌های SSD و HDD

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم هاردهای SSD و HDD با وجود اینکه هر دو برای ذخیره اطلاعات استفاده می‌شوند اما تفاوت‌های مهمی دارند. ما در این قسمت به مقایسه SSDها و HDDها می‌پردازیم و مهم‌ترین تفاوت‌های آن‌ها را بیان می‌کنیم.

  • قیمت

یکی از تفاوت‌های مهم هاردهای SSD و HDD به قیمت آن‌ها مربوط است. به طور کلی هاردهای SSD نسبت به هاردهای HDD گران‌تر هستند. در واقع HDDها با در نظر گرفتن فضای ذخیره‌سازی که برای کاربران فراهم می‌کنند، قیمت مناسبی دارند.

البته شکاف قیمت این دو نوع هارد در سال‌های گذشته کاهش یافته است و قیمت SDDها پایین‌تر آمده است. از طرف دیگر انواع هاردهای SSD هم تفاوت قیمت زیادی با هم دارند و هاردهای نسل جدیدتر آن نسبت به نسل‌های قبل‌ترش، قیمت بالاتری دارند.

  • طول عمر

طول عمر هاردهای HDD و SSD نیز با یکدیگر متفاوت است؛ استفاده از قطعه‌های مکانیکی در ساخت HDD باعث می‌شود این هارد عمر طولانی داشته باشد. هرچند نمی‌توان به طور دقیق گفت طول عمر هاردهای HDD و SSD چقدر است زیرا این امر به میزان و چگونگی استفاده از آن‌ها نیز بستگی دارد. به طور کلی طول عمر هاردهای HDD حدود ۳ تا ۵ سال است در حالی که هاردهای SSD بین ۵ تا ۱۰ سال دوام دارند.

تفاوت SSD و HDD

همچنین بهتر است بدانید هاردهای اکسترنال بیشتر از هاردهای اینترنال، عمر می‌کنند که می‌تواند به این دلیل باشد که از هاردهای اینترنال به صورت مداوم استفاده می‌شود اما هاردهای اکسترنال تنها برخی مواقع در صورت نیاز به کار می‌روند.

  • سرعت

سرعت هاردها، یکی دیگر از ویژگی‌های مهم آن‌ها است که تاثیر قابل توجهی بر عملکردشان نیز دارد. یکی از تفاوت‌های مهم HDDها و SDDها مربوط به سرعت آن‌هاست. هاردهای  SSDکه می‌توان آن‌ها را نسخه جدیدتر هاردهای HDD دانست، سرعت بیشتری نسبت به هاردهای SSD دارند.

به طور کلی می‌توان گفت هر هارد HDD بسته به مدلش دارای سرعتی بین ۳۰ تا ۱۵۰ مگابایت بر ثانیه است، اما سرعت هاردهای SSD حدود ۵۰۰ مگابایت بر ثانیه می‌باشد و حتی سرعت برخی مدل‌های SSD بین ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ مگابایت بر ثانیه است. در نتیجه سرعت یک هارد SSD بسته به مدلش حداقل ۵ برابر و حداکثر ۲۰ برابر سریع‌تر از هاردهای HDD است.

تفاوت سرعت هاردهای HDD و SSD علاوه بر سرعت انتقال داده بر دیگر عملکردها نیز تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثال وقتی سیستم عامل یک لپ‌تاپ یا کامپیوتر رومیزی روی هارد SSD نصب شده باشد، باعث سرعت بیشتر بوت و اجرای روان‌تر نرم‌افزارها می‌شود. در نتیجه اگر یک لپ‌تاپ قدیمی با سرعت پایین دارید، پیشنهاد می‌کنیم هارد HDD آن را با یک هارد SDD جایگزین کنید تا سرعتش افزایش یابد.

  • مصرف انرژی

میزان مصرف انرژی، یکی دیگر از تفاوت‌های هاردهای SSD  و HDD  را رقم می‌زند. مصرف انرژی هاردهای SSD بسیار پایین است که باعث می‌شود انرژی کمتری برای بوت شدن و دسترسی به داده‌ها اختصاص یابد و در نتیجه عمر باتری طولانی‌تر می‌شود. اما هاردهای HDD از آن‌جایی که دارای دیسک‌های چرخان هستند، هنگام راه‌اندازی به انرژی زیادی نیاز دارند و برق بیشتری نسبت به هاردهای SDD مصرف می‌کنند.

  • قابلیت اطمینان

اگر فایل‌های ذخیره شده روی هاردها دچار تغییر یا خرابی نشوند، می‌توان گفت هاردها دارای قابلیت اطمینان بالایی هستند. هاردهای SSD نسبت به هاردهای HDD، قابلیت اطمینان بیشتری دارند زیرا قطعات متحرک ندارند؛ در واقع SDDها به دلیل نداشتن قطعات متحرک تحت تاثیر لرزش یا مسائل حرارتی قرار نمی‌گیرند و کمتر خراب می‌شوند.

  • عملکرد در بازی

هاردهای SDD و HDD هنگام اجرای بازی نیز عملکرد متفاوتی دارند. هاردهای SDD نرخ فریم در بازی را افزایش می‌دهند و از طرف دیگر زمان راه‌اندازی یا بوت بازی و لودینگ را کاهش می‌دهند؛ در نتیجه هاردهای SDD، عملکرد بهتری در بازی‌های کامپیوتری دارند. اگر از کنسول‌های بازی استفاده می‌کنید که بوت بازی در آن طول می‌کشد، بهتر است هارد HDD آن را با SDD جایگزین کنید.

  • نویز و حرارت

هاردهای HDD همزمان با حرکت بازوی خواندن و نوشتن، صدای زیادی از خود تولید می‌کنند. هر چقدر هم هارددیسک سرعت بیشتری داشته باشد میزان تولید صدا و نویز بیشتر خواهد شد.  SDDها برعکس به دلیل اینکه بخش مکانیکی ندارند، هنگام کار کردن هیچ صدایی تولید نمی‎‌کنند.

از طرف دیگر هاردهای HDD نسبت به SSDها، گرمای بیشتری تولید می‌کنند. البته تفاوت دمای سطوح HDD نسبت به سطوح SDD آن‌چنان زیاد نیست.

SDD بهتر است یا HDD؟

در مجموع با مقایسه هاردهای SDD و HDD نمی‌توان گفت که یکی بهتر از دیگری است. در واقع هنگام خرید هارد باید با توجه به نیازها و اولویت‌های خود، یکی از آن دو را انتخاب کنید. اگر یک هارد اکسترنال برای ذخیره دیتای زیاد می‌خواهید و بودجه کمی نیز دارید، پیشنهاد می‌کنیم HDD بخرید. اگر هاردی با سرعت بالا می‌خواهید که طول عمر زیادی هم داشته باشد، به سراغ خرید هارد SSD بروید.

در اینجا باید اضافه کنیم اگر به دنبال هاردی برای لپ‌تاپ خود هستید و لپ‌تاپ‌تان را هنگام روشن بودن زیاد جابجا می‌کنید، SSDها برای شما مناسب‌تر هستند.

من زینب نثار هستم جامعه‌شناسی خوندم و خیلی تصادفی به دنیای تولید محتوا وارد شدم. حالا عاشق نوشتن هستم و از اینکه توی کارم هر روز چیز جدید یاد می‌گیرم لذت می‌برم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − 5 =

جدول مقایسه