همه چیز درباره مودم روتر؛ از راه‌اندازی تا ارتقا

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چگونه دستگاه‌های مختلف همزمان به یک مودم وصل می‌شوند و از یک خط اینترنت استفاده می‌کنند؟ در جواب این سوال باید بگوییم ترکیب مودم با روتر و وجود دستگاهی به نام مودم روتر است که امکان اتصال چندین دستگاه مختلف را به یک خط اینترنت امکان‌پذیر می‌کند.

مودم و روتر دو دستگاه جداگانه هستند که عملکرد متفاوتی دارند. مودم برای تبدیل سیگنال اینترنت به سیگنال دیجیتالی و اتصال دستگاه‌های مختلف به اینترنت استفاده می‌شود، در حالی که روتر برای اتصال دستگاه‌های مختلف به یکدیگر و ارتباط با شبکه‌های بی‌سیم استفاده می‌شود. امروزه اغلب مودم‌ها مجهز به روتر هستند و در نتیجه علاوه بر اتصال به اینترنت، کار توزیع دیتای اینترنت بین دستگاه‌های مختلف در محیط کار یا خانه را انجام می‌دهند. در نتیجه به جای خرید مودم و خرید روتر به صورت جداگانه می‌توانید یک مودم روتر را تهیه کنید.

مودم روتر چگونه کار می‌کند؟

مودم روتر با ترکیب قابلیت‌های یک مودم و یک روتر در یک دستگاه مشخص کار می‌کند.  مودم از طریق ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) شما را به شبکه جهانی اینترنت متصل می‌کند. این در حالی است که روتر به دستگاه‌های مختلف اجازه می‌دهد همزمان به یک خط اینترنت وصل شوند. حال یک مودم روتر، سیگنال‌های اینترنت را از شرکت ارائه‌دهنده خدمات اینترنت می‌گیرد و سپس، آن‌ها را از طریق اتصالات بی‌سیم یا دارای سیم به دستگاه‌های مختلف در خانه یا محل کار منتقل می‌کند. در واقع مودم روترها برای فراهم کردن اینترنتی سرعت و پایدار، ضروری هستند.

تفاوت مودم و روتر

مودم روترها اغلب دارای چندین پورت اترنت هستند که با آن‌ها می‌توانید دستگاه‌هایی مانند کامپیوتر دسکتاپ، کنسول‌های بازی و دیگر دستگاه‌های دارای سیم را به اینترنت متصل کنید. از طرف دیگر بیشتر مودم روترها به تکنولوژی وایرلس مجهز هستند که به دستگاه‌هایی مانند گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها اجازه می‌دهد با وای‌فای به اینترنت متصل شوند.

البته تکنولوژی وایرلس به کاررفته در مودم روترها متفاوت است؛ برخی از مودم روترها که قدیمی‌تر هستند دارای Wi-Fi 4 یا Wi-Fi 5 هستند، در حالی که مودم روترهای جدیدتر از Wi-Fi 6 (دارای سرعت و عملکرد بهتر) استفاده می‌کنند. همچنین مودم روترها از نظر دامنه پوشش سیگنال نیز متفاوت هستند؛ برخی از مودم روترها محدوده کوچکی را پوشش می‌دهند و برخی از آن‌ها سیگنال‌های اینترنت را در محدوده وسیعی منتشر می‌کنند.

در مجموع مودم روترها، نقش مهمی در فراهم کردن اینترنت در مکان‌های مختلف دارند. مودم روترها با ترکیب کارکردهای مودم و روتر، راه‌اندازی شبکه اینترنت در خانه یا محل کارتان را تسهیل می‌کنند و اینترنتی پرسرعت و بدون اختلال را در کل محوطه خانه یا محل کار ارائه می‌دهند.

مزایای استفاده از مودم روتر

استفاده از مودم روتر، مزایای مختلفی دارد که آن را به یک سرمایه‌گذاری سودمند در هر محیطی تبدیل می‌کند. مهم‌ترین مزایای مودم روتر عبارتند از:

  • راه‌اندازی شبکه اینترنت شما را آسان می‌کند

با مودم روتر دیگر نیاز ندارید برای دستیابی به اینترنت دو دستگاه جدا یعنی مودم و روتر را راه‌اندازی کنید و فقط کافی است یک دستگاه یعنی مودم روتر را نصب و پیکربندی نمایید.

  • اینترنتی پرسرعت و پایدار را فراهم می‌کند

استفاده از مودم روتر باعث می‌شود دستگاه‌های مختلف بتوانند همزمان به اینترنت وصل شوند بدون اینکه سرعت اتصال کم شود. در نتیجه با مودم روتر، چندین کاربر می‌توانند با سرعت مناسب ویدئو تماشا کنند، آنلاین بازی نمایند و یا به جستجو در وب بپردازند.

  • صرفه‌جویی اقتصادی

از آن‌جایی که با استفاده از مودم روتر به جای دو دستگاه مودم و روتر فقط یک دستگاه می‌خرید در نتیجه در خرج کردن پول هم صرفه‌جویی می‌کنید. البته در آینده هم به جای ارتقای دو دستگاه فقط باید یک دستگاه یعنی مودم روتر خود را ارتقا دهید.

  • بهبود تجربه آنلاین

مودم روترها دارای ویژگی‌های دیگری نیز هستند که موجب بهبود تجربه آنلاین شما می‌شوند. قابلیت کنترل والدین بر استفاده فرزندان از اینترنت، پورت USB برای به اشتراک گذاشتن فایل‌ها و پشتیبانی از Wi-Fi 6 جزو ویژگی‌های مهم مودم روترها هستند که تاثیر زیادی در بهبود تجربه آنلاین دارند و باعث می‌شوند از سرعت بیشتر، دامنه پوشش وسیع و اتصال بدون اختلال اینترنت لذت ببرید.

مودم روتر

هنگام خرید مودم روتر مناسب باید به چه نکاتی توجه کرد؟

هنگام خرید مودم روتر باید به تعدادی پارامتر کلیدی توجه کنید تا بتوانید مودم روتری متناسب با نیازهای خودتان بخرید.  پارامترهای کلیدی در جدول زیر آمده است:

پارامتر توضیحات
نوع اینترنت ابتدا باید مطمئن شوید نوع مودم روتری که می‌خرید با نوعی اینترنتی که شرکت ارائه‌دهنده اینترنت‌تان ارائه می‌کند، سازگار است.
حداکثر سرعتی که پشتیبانی می‌کند حداکثر سرعتی را که مودم روتر پیشتیبانی می‌کنید، بررسی کنید و مطمئن شوید از حداکثر سرعت اینترنت ارائه شده توسط شرکت ISP شما پشتیبانی می‌کند.
تعداد پورت‌های LAN تعداد دستگاه‌هایی را که قرار است از طریق اترنت به مودم روتر وصل کنید، در نظر داشته باشید و مطمئن شوید مودم روتری که انتخاب می‌کنید، پورت‌های LAN کافی برای اتصال آن‌ها دارد.
استانداردهای وایرلس مودم روتری را انتخاب کنید که از آخرین استانداردهای وایرلس مانند Wi-Fi 6  پشتیبانی می‌کند.
ویژگی‌های اضافی مودم روتری را بخرید که ویژگی‌های اضافی مورد نظر شما مانند قابلیت کنترل والدین، پورت USB، پرینتر و مانند آن‌ها را داشته باشد.

در کل انتخاب مودم روتر مناسب به عواملی مانند نوع اینترنتی که تهیه می‌کنید، تعداد دستگاه‌هایی که به آن متصل می‌نمایید و دیگر ویژگی‌های مورد نیاز شما بستگی دارد.

راه‌اندازی مودم روتر

راه‌اندازی مودم روتر ممکن است در ابتدا کمی سخت به نظر برسد. البته اگر دستوالعمل‌های زیر را دنبال کنید به راحتی آب خوردن است. پس برای راه‌اندازی مودم روتر خود طبق مراحل زیر عمل کنید:

۱. ابتدا تجهیزات خود را کنترل کنید

قبل از اینکه کار راه‌اندازی مودم روتر را شروع کنید، مطمئن شوید که همه تجهیزات مورد نیاز را دارید. برای این کار به مودم روتر، آداپتور، کابل اترنت و دفترچه راهنمای راه‌اندازی مودم روتر نیاز دارید.

۲. مودم روتر خود را به یک کامپیوتر متصل کنید

یک سر کابل اترنت را به مودم روتر خود وصل کنید و سر دیگر را به یک کامپیوتر وصل کنید. حالا دکمه پاور مودم روتر را روشن کنید.

۳. تنظیمات کانفیگ وایرلس

در این مرحله از طریق کامپیوتری که به مودم روتر وصل کرده‌اید، یک صفحه وب باز کنید و آدرس IP ورودی پیش‌فرض مودم روتر را بنویسید. حالا براساس دستورات راهنمای نصب تنظیمات اولیه، نام و پسورد شبکه خود را کانفیگ کنید. برای جلوگیری از دسترسی‌های غیرمجاز به شبکه‌تان حتما یک پسورد قوی انتخاب کنید.

۴. دستگاه‌های خود را به شبکه متصل کنید

در این مرحله دستگاه‌های خود را به صورت بی‌سیم یا با استفاده از کابل اترنت به مودم روتر وصل کنید.

۵. اتصال به اینترنت را تست کنید

بعد از اتصال دستگاه‌های خود به مودم روتر، اتصال اینترنت خود را برای اطمینان از صحیح کار کردن همه چیز، تست کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل، به بخش رفع مشکلات در دفترچه راهنمای مودم روتر خود مراجعه کنید تا راهنمایی دریافت نمایید.

با پیروی از مراحل ساده فوق، مودم روتر خود را راه‌اندازی کرده و از اتصال اینترنت سریع و پایدار در سراسر خانه یا محل کار لذت ببرید.

حفظ و بهینه‌سازی مودم روتر

برای اطمینان از بهینه‌سازی عملکرد مودم روتر خود، نکات زیر را رعایت کنید:

  • انجام به‌روزرسانی‌های مداوم فریمور

تولیدکنندگان به منظور رفع باگ‌ها، بهبود عملکرد و افزایش امنیت، به صورت مداوم به‌روزرسانی‌های فریمور (firmware) را منتشر می‌کنند. بنابراین هر چند وقت یک بار وب‌سایت تولیدکننده مودم روتر خود را بررسی کنید تا به‌روزرسانی‌های فریمور موجود را دانلود نمایید. بهتر است در اسرع وقت آنها را اعمال کنید تا دستگاه شما با آخرین ویژگی‌ها و پچ‌های امنیتی به‌روز شود.

  • تنظیم کانال‌های وای‌فای

کانال‌های وای‌فای ممکن است شلوغ شوند و باعث تداخل و کاهش سرعت اینترنت شما شوند. برای کاهش تداخل، سعی کنید به یک کانال وای‌فای کم‌تر شلوغ سوئیچ کنید. این کار معمولاً از طریق صفحه تنظیمات مودم روتر شما انجام می‌شود.

  • قرار دادن مودم روتر در مکانی مناسب

سیگنال‌های وای‌فای محدوده‌ای مشخص دارند و ممکن است توسط دیوارها و موانع دیگر مسدود شوند. برای حداکثر پوشش و اطمینان از اینکه همه دستگاه‌های شما اتصال پایداری دارند، مودم روتر خود را در مکانی مناسب و دور از دیوارها و موانع دیگر قرار دهید.

  • رفع مشکلات شایع

اگر با سرعت اینترنت کند یا اتصال‌های قطع شده مواجه هستید، سعی کنید مودم روتر خود را دوباره راه‌اندازی کنید. این کار ممکن است به حل مشکلات موقت کمک کند. اگر مشکل همچنان پابرجا ماند، صفحه تنظیمات مودم روتر خود را برای پیدا کردن پیام‌های خطا یا ابزارهای تشخیص خرابی بررسی کنید.

ارتقای مودم روتر

اگر با مشکلاتی برای اتصال اینترنت خود مواجه هستید یا می‌خواهید از آخرین تکنولوژی استفاده کنید، حتما به سراغ ارتقای مودم روتر بروید. در ادامه آنچه قبل از تصمیم‌گیری برای ارتقای مودم روتر را باید بدانید، بررسی می‌کنیم:

  • چه زمانی باید مودم روتر خود را ارتقا دهید؟

اگر با سرعت کند یا اتصالات قطع شده مواجه هستید، تعداد دستگاه‌های شما در شبکه شما افزایش یافته است و یا می‌خواهید از تکنولوژی جدید مانند Wi-Fi 6 بهره ببرید، به صورت جدی به ارتقای مودم روتر خود فکر کنید.

  • ارتقای مودم روتر چه مزایایی دارد؟

ارتقا دادن مودم روتر می‌تواند سرعت اینترنت شما را افزایش دهد، امنیت شبکه خانگی شما را بهبود بخشد و ویژگی‌هایی مانند کنترل والدین یا پورت USB را به آن اضافه کند.

من زینب نثار هستم جامعه‌شناسی خوندم و خیلی تصادفی به دنیای تولید محتوا وارد شدم. حالا عاشق نوشتن هستم و از اینکه توی کارم هر روز چیز جدید یاد می‌گیرم لذت می‌برم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − 11 =

جدول مقایسه