تفاوت و مقایسه مانیتورهای پلاسما، LED ،LCD و OLED

در سال‌های اخیر فناوری‌های ساخت مانیتور، پیشرفت چشم‌گیری داشته و مانیتورهای متنوعی با ویژگی‌های مختلفی وارد بازار شده‌اند. در نتیجه هنگام خرید مانیتور باید اطلاعات کاملی درباره انواع مانیتور داشته باشید تا بتوانید مانیتوری متناسب با نیازهای خود انتخاب کنید.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مانیتورها که نقش مهمی در کیفیت تصاویرش دارد، تکنولوژی به کار رفته در نور پس زمینه آن‌هاست. در حال حاضر مانیتورها از نظر فناوری مورد استفاده در نور پس زمینه به چهار دسته پلاسما، LCD، LED و OLED تقسیم می‌شوند. اگر قصد خرید مانیتور را دارید بهتر است با تفاوت‌های مانیتورهای چهار دسته فوق آشنا شوید تا بتوانید انتخابی درست داشته باشید. ما در این نوشته به همه سوالات شما در مورد مانیتورهای پلاسما، LCD، LED و OLED پاسخ خواهیم داد.

نام اختصاری نام کامل به انگلیسی
LED Light Emitting Diode
LCD Liquid Crystal Display
OLED Organic Light Emitting Diode
   

 

تفاوت مانیتورهای پلاسما، LED ،LCD و OLED

مانیتور پلاسما

مانیتورهای پلاسما (Plasma) از جمله قدیمی‌ترین مانیتورهای موجود در بازار هستند، که به دلیل داشتن گاز پلاسما به آن‌ها نام مانیتور پلاسما داده شده است. هر پیکسل مانیتور پلاسما دارای مقداری گاز نئون یا فسفری و مواد شیمیایی فسفری است و همزمان با عبور الکتریسیته از پیکسل‌ها، گازها شروع به تولید نور نامرئی فرابنفش می‌کنند. سپس، نور نامرئی به پوشش فسفری برخورد می‌کند و تبدیل به نورهای مرئی قرمز، آبی و سبز می‌شود.

مانیتورهای پلاسما اغلب در اندازه‌های بزرگ تولید می‌شوند و برای نمایش تصاویر باکیفیت ویدئویی، بسیار مناسب هستند. همچنین این نوع مانیتورها، توانایی نمایش رنگ‌های غنی و تیره را دارند و در تصاویر تاریک، جزئیات بیشتری را نشان می‌دهند. از طرف دیگر مانیتورهای Plasma معمولاً قابلیت نمایش زاویه دید گسترده‌تری را دارند و در نتیجه شما می‌توانید از هر زاویه‌ای به تصویر نگاه کنید. البته مانیتورهای پلاسما مصرف انرژی زیادی دارند و در نتیجه در درازمدت پرهزینه هستند.

مانیتور LCD   

مانیتور LCD یا Liquid Crystal Display، نوعی تکنولوژی صفحه نمایش است که در آن از بلورهای مایع استفاده می‌شود. این نوع نمایشگرها برای نمایش تصویر از یک سیستم نورپردازی پس زمینه استفاده می‌کنند که در آن نور پس زمینه از یک منبع نوری مانند یک ال ای دی یا چند ال ای دی ساطع می‌شود.

در کل مانیتورهای LCD برای نمایش تصاویر در اندازه‌های کوچک و متوسط بسیار مناسب هستند. البته این نوع مانیتورها کمترین میزان مصرف انرژی را دارند و قیمت بسیار مناسبی نیز دارند.

لازم به ذکر است مانیتورهای LCD به دلیل استفاده از تکنولوژی روشنایی پس‌زمینه (Backlight) تصاویر را با کیفیت و روشنایی بالا نمایش می‌دهند. از طرف دیگر این نوع مانیتورها در تصاویر تاریک، جزئیات کمتری را نشان می‌دهند و زاویه دید محدودتری نسبت به مانیتورهای Plasma و OLED دارند.

مانیتور LCD

 

مانیتور LED

مانیتور LED یا Light Emitting Diode به نوعی از تکنولوژی نمایشگر اطلاق می‌شود که در آن از دیود‌های الکترولومینسانت استفاده می‌شود. در این نوع نمایشگرها، دیودهای الکترولومینسانت به عنوان نورپردازی پس زمینه استفاده می‌شوند و تصویر از طریق کنترل شدت نوری که از دیودها خارج می‌شود، نمایش داده می‌شود.

مانیتور LED

همچنین برای نمایش رنگ‌ها، در این نوع نمایشگرها از چندین دیود با رنگ‌های مختلف استفاده می‌شود که با توجه به میزان روشنایی هر کدام، رنگ‌های مختلفی را ترکیب می‌کنند.  به طور کلی مهم‌ترین مزایای استفاده از مانیتورهای LED در مقایسه با مانیتورهای پلاسما و LCD را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • مانیتورهای LED اغلب مصرف انرژی کمی دارند و در مصرف برق صرفه‌جویی می‌کنند.
  • مانیتورهای LED دارای طراحی باریکی بوده و از مانیتورهای LCD نازک‌تر هستند.
  • از آن‌جایی که زمان پاسخگویی در مانیتورهای LED کمتر از مانیتورهای LCD و پلاسماست، در نتیجه انتخاب مناسبی برای گیمرها هستند.
  • تصاویر در مانیتورهای LED نسبت به مانیتورهای LCD و پلاسما، شفاف‌تر و درخشان‌تر هستند.

مانیتور OLED

مانیتورهای OLED از نظر تکنولوژی صفحه نمایشگر، جزو پیشرفته‌ترین انواع مانیتورها محسوب می‌شوند که در سال‌های اخیر بسیار پرطرفدار شده‌اند. در مانیتورهای OLED از LEDهای ارگانیک کوچکی استفاده می‌شود که با دریافت الکتریسته، نور رنگی ساطع می‌نمایند.

مانیتورهای OLED برای ایجاد تصویر در نمایشگر فقط نیازمند نورهای قرمز، سبز و آبی هستند؛ پنل OLED با فرستادن سیگنال الکتریکی به هر پیکسل جداگانه، این نورها را ساطع می‌کند و بنابراین نیازمند نور پس‌زمینه نیست.

مانیتور OLED

همچنین بخوانید: انواع پورت مانیتور

به طور کلی مانیتورهای OLED نسبت به مانیتورهای پلاسما، LCD و LED دارای مزایای زیر هستند:

  • مانیتورهای OLED بهتر از نمایشگرهای دیگر می‌توانند رنگ مشکی را نمایش دهند؛ لازم به ذکر است میزان توانایی تولید رنگ مشکی، یکی از عوامل مهم در کیفیت تصویر است.
  • یکی دیگر از مزایای مهم مانیتورهای OLED، زاویه دید وسیع آن‌هاست. در نتیجه از هر زاویه‌ای، مانیتورهای OLED را تماشا کنید، تصاویری با کیفیت بالا و بدون تغییر رنگ خواهید دید.
  • زمان پاسخگویی در مانیتورهای OLED نسبتا کوتاه است که آن‌ها را به مانیتوری مناسب برای گیمینگ تبدیل می‌کند.
  • مانیتورهای OLED نسبت به مانیتورهای پلاسما، LCD و LED دارای روشنایی بالا و نسبت کنتراست بیشتری هستند. در نتیجه تصاویر مانیتورهای OLED، زنده‌تر و واقع گرایانه‌تر است.
  • مصرف انرژی مانیتورهای OLED بسیار پایین است زیرا این نمایشگر برای نور پس‌زمینه، انرژی مصرف نمی‌کند و فقط برای نمایش رنگ‌ها به برق نیاز دارد.
    مانیتورهای OLED نسبت به بقیه مانیتورهای ذکر شده، وزن و ضخامت کمتری دارند.

البته مانیتورهای OLED نسبت به مانیتورهای پلاسما، LCD و LED دارای یک نقص مهم هستند و آن هم نگرانی از سوختگی تصویر یا پدیده پیکسل سوخته در آن‌هاست. پدیده پیکسل سوخته به معنای تغییر رنگ دائمی قسمت یا قسمت‌هایی از مانیتور است. هر چند شرکت‌های سازنده مانیتورهای OLED در حال حاضر برای اطمینان خاطر کاربران، تست‌های مختلفی روی این مانیتورها انجام می‌دهند.

در پایان لازم است تاکید کنیم، بهتر است هنگام خرید مانیتور به اولویت‌های خود توجه کنید و با در نظر گرفتن اولویت‌ها و نیازتان یکی از انواع مانیتورهای پلاسما، LCD، LED و OLED را انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + شش =

بازگشت به بالا